TAPIOLAN KUORO

Lataa CVtiivis CV

Tapiolan kuoro on espoolainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se kasvanut tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista.

Tapiolan kuorossa laulaa noin 70 8–19-vuotiasta nuorta muusikkoa, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö sekä laulun, soiton ja liikkeen monipuolinen yhdistäminen.

Tapiolan kuoron repertuaari on hyvin monipuolinen: kuoro on aivan yhtä kotonaan laulaessaan uuden musiikin festivaalilla kuin jazz-konsertissa. Ohjelmisto koostuu taidemusiikin lisäksi kansanmusiikista ja muista genrerajoja rikkovista kokonaisuuksista.

Tärkeä osa kuoron taiteellista toimintaa on yhteistyö nykysäveltäjien kanssa. Useat koti- ja ulkomaiset säveltäjät ovat säveltäneet nimenomaisesti Tapiolan kuorolle. Kantaesitysten lisäksi kuoro osallistuu usein aktiivisesti sävellysprosessiin.

Kuoro on yli 50 toimintavuotensa aikana voittanut useita merkittäviä palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 2017 kuoro sai opetus- ja kulttuuriministeriön Lapsenpäivä-palkinnon taideharrastuksen ja taidekasvatuksen hyväksi tehdystä työstä. Aiempiin saavutuksiin lukeutuvat mm. Yleisradion Vuoden nuorisokuoro -tunnustus 2005, UNESCO:n Esittävän taiteen palkinto 1996, joka myönnettiin ensimmäistä kertaa musiikin alalle, sekä BBC:n kuuluisan Let the Peoples Sing -kuorokilpailun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin voitto vuonna 1971. Taiteelliset huippusuoritukset ja ulkomaisten kriitikoiden luoma käsite Tapiola Sound syntyvät korkeatasoisen musiikkikasvatuksen tuloksena.

Tapiolan kuoro konsertoi vuosittain useita kymmeniä kertoja sekä Suomessa että ulkomailla. Vuosikymmenten aikana kuoro on tehnyt yli 80 kansainvälistä kiertuetta, joista kolme maailman ympäri. Kuoron diskografia kattaa myös kymmeniä levytyksiä. Tuoreimpia äänitteitä ovat vuonna 2018 julkaistut Järvi on siintävä sinipinta yhdessä Ylioppilaskunnan Laulajien ja Akademiska damkören Lyranin kanssa sekä baritoni Aarne Pelkosen joululevy Taivas sylissäni.

Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana on toiminut Pasi Hyökki, jonka oma musiikkiura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Kuoroa ovat aiemmin johtaneet Erkki Pohjola (1963–1994) ja Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

Kuoron tavoitteena on tarjota korkeatasoista lapsikuorotaidetta ja -elämyksiä niin laulajilleen kuin yleisölleen. Toiminta-ajatuksena on rakentaa monipuolinen, inhimillinen kasvuympäristö, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus olla ammattimainen taiteentekijä.

Tapiolan kuoro harjoittelee Espoossa, ja sen toimintaa tukee Espoon kaupunki.
 

Kuva: Eino Nurmisto

Kuva: Eino Nurmisto

Tunnustukset

2017 Opetus- ja kulttuuriministeriön Lapsenpäivä-palkinto

2013 Espoon kaupungin Vuoden kasvattajayhteisö
-palkinto

2005 Yleisradion Vuoden nuorisokuoro

1996 UNESCO:n esittävän taiteen palkinto, The Unesco Prize for the Promotion of the Performing Arts. Palkinto myönnettiin tuolloin ensimmäisen kerran musiikin alalle.

1993 ja 1994 Lontoolainen Classical Music Awards nimesi Tapiolan kuoron ehdolle vuoden kuoroksi 1993 ja 1994

1971 BBC:n järjestämä kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu, 1. palkinto koulukuorojen sarjassa sekä koko kilpailun pääpalkinto, BBC Silver Rose Bowl

1970 Pohjoismainen lapsikuorokilpailu Tukholmassa, järjestäjänä Ruotsin Yleisradio, 1. palkinto

1967 Yleisradion valtakunnallinen lapsi- ja nuorisokuorojen kilpailu, 1. palkinto

1965 Suomen Yleisradion valtakunnallinen koulukuorojen kilpailu, 1. palkinto

TAPIOLAN KUORON TOIMINTAA 2018–2019
OVAT TUKENEET: