TAPIOLAN KUORO

Tapiolan kuoro on espoolainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsikuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se on toimintansa aikana edennyt tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista. 

Tapiolan kuorossa on noin 70 laulajaa. He ovat 8–19-vuotiaita, monipuolisia nuoria muusikoita, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen.

Tapiolan kuoron ohjelmisto on hyvin monipuolinen: kuoro on aivan yhtä kotonaan laulaessaan uuden musiikin festivaalilla kuin jazz-konsertissa. Myös klassinen konserttimusiikki sekä kansanmusiikki on kuorolle tuttua. Tärkeä osa toimintaa on yhteistyö nykysäveltäjien kanssa; useat koti- ja ulkomaiset säveltäjät ovat säveltäneet Tapiolan kuorolle. Kantaesitysten lisäksi kuoro osallistuu usein aktiivisesti itse sävellysprosessiin.

Kuoro on toimintansa aikana voittanut useita merkittäviä kuorokilpailuja, mm. BBC:n arvostetun Let the Peoples Sing -kuorokilpailun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin (1971). Vuonna 1996 Tapiolan kuorolle myönnettiin kansainvälisesti merkittävä UNESCO:n Esittävän taiteen palkinto, tuolloin ensimmäistä kertaa musiikin alalle.

Tapiolan kuoro konsertoi jatkuvasti sekä Suomessa että ulkomailla. Vuosikymmenten aikana kuoro on tehnyt yli 80 kansainvälistä kiertuetta, joista kolme maailman ympäri. Esiintymisiä kuorolle kertyy sekä Suomessa että ulkomailla noin 25 vuodessa. Tapiolan kuoro on tehnyt myös useita kymmeniä levytyksiä.

Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana toimii Pasi Hyökki, jonka oma taiteellinen ura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Aiemmat johtajat ovat Erkki Pohjola (1963–1994) ja Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

Taiteelliset huippusuoritukset ja ulkomaisten kriitikoiden luoma käsite Tapiola Sound syntyvät korkeatasoisen musiikkikasvatuksen tuloksena. Toimintaperiaatteisiin on alusta asti kuulunut ajatus, että lapset ja nuoret osaavat tehdä taidetta aivan samoin kuin aikuisetkin. Kuorolaisten itsenäisyyttä ja vastuunottoa tuetaan aktiivisesti. Samalla toiminnassa vaalitaan laulamisen ja soittamisen iloa. On tärkeää, että laulajilla on myös lupa olla lapsia.


Tapiolan kuoro harjoittelee Espoossa, ja sen toimintaa tukee Espoon kaupunki.
 

 Kuva: Eino Nurmisto

Kuva: Eino Nurmisto

Tunnustukset

2017 Opetus- ja kulttuuriministeriön Lapsenpäivä-palkinto

2013 Espoon kaupungin Vuoden kasvattajayhteisö
-palkinto

2005 Yleisradion Vuoden nuorisokuoro

1996 UNESCO:n esittävän taiteen palkinto, The Unesco Prize for the Promotion of the Performing Arts. Palkinto myönnettiin tuolloin ensimmäisen kerran musiikin alalle.

1993 ja 1994 Lontoolainen Classical Music Awards nimesi Tapiolan kuoron ehdolle vuoden kuoroksi 1993 ja 1994

1971 BBC:n järjestämä kansainvälinen Let the Peoples Sing -kuorokilpailu, 1. palkinto koulukuorojen sarjassa sekä koko kilpailun pääpalkinto, BBC Silver Rose Bowl

1970 Pohjoismainen lapsikuorokilpailu Tukholmassa, järjestäjänä Ruotsin Yleisradio, 1. palkinto

1967 Yleisradion valtakunnallinen lapsi- ja nuorisokuorojen kilpailu, 1. palkinto

1965 Suomen Yleisradion valtakunnallinen koulukuorojen kilpailu, 1. palkinto

TAPIOLAN KUORON TOIMINTAA 2017–2018
OVAT TUKENEET: