Photo: Eino Nurmisto

Tapiola choir

Tapiola Choir is a world-renowned and award-winning children’s choir from Espoo, Finland. Since its foundation, Tapiola Choir has evolved from a regular school choir into one of the world’s best known children’s and youth choirs. Tapiola Choir is famous for its distinctive Tapiola Sound, appraised by many critics internationally.

Professor Erkki Pohjola founded the choir in 1963. His work was continued by Mr Kari Ala-Pöllänen from 1994 to 2008. Since 2008, the artistic director has been M.Mus. Pasi Hyökki, himself an alumnus of the choir.

Currently Tapiola Choir consists of approximately 70 young musicians between the ages of 8 and 19. In addition to singing, each chorister also plays an instrument. Among professional level musicianship, the choir is well-known for combining music and movement in its performances.

Tapiola Choir’s repertoire is extremely diverse – from jazz concerts to contemporary and classical art music, and from folk music to sacred music. An important part of Tapiola Choir’s artistic mission is co-operation with contemporary composers. Several Finnish and foreign composers have composed and dedicated pieces to Tapiola Choir.

Tapiola Choir performs actively in Finland and abroad. The annual Christmas concerts have been a tradition since the 1960s. The choir has made dozens of recordings and won several distinguished choral competitions and awards, such as the Silver Rose Bowl, main prize of the BBC Let the Peoples Sing choir competition (1971), and the UNESCO Prize for the Promotion of the Arts (1996). Over the years, Tapiola Choir has made over 80 international concert tours all around the world.

TAPIOLAKÖREN

Tapiolakören är en finsk, internationellt välkänd och prisbelönt barnkör. Kören grundades 1963, och har under sin verksamhetstid snabbt framskridit från en vanlig finsk skolkör till ett av det internationella körfältets mest kända instrument.

Tapiolakören består av ca 70 sångare, mångsidiga unga musiker i åldern 8-19. Kännetecknande för kören är en naturlig röstanvänding, och kören uttrycker sig med en mångsidig blandning av sång, instrumentalmusik och rörelse.

De konstnärliga topprestationerna föds som resultat av högklassig musikfostran. Till körens verksamhetsprinciper har hört, ända från början tanken, att barn och unga kan göra konst liksom vuxna. Koristernas självständighet och ansvarstagande stöds aktivt, samtidigt som verksamheten värnar om glädjen i att få sjunga och spela. Det är dessutom viktigt att sångarna tillåts vara de barn de ännu är.

Tapiolakören ger ca 25 konserter per år både i Finland och utomlands. Under årtiondes lopp har kören gjort över 60 internationella turnéer, varav tre världen runt. En viktig del av verksamheten är samarbete med nutida kompositörer; flera finländska och utländska kompositörer har skrivit och skriver musik åt Tapiolakören. Kören har också spelat in tiotals skivor.

Konstnärlig ledare för kören är sen 2008 musices magister, dirigent och sopranista Pasi Hyökki, vars egen konstnärliga karriär började från Tapiolakörens led. Hyökki är också konstnärlig ledare för Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) och internationella körfestivalen Vocal Espoo, samt EMO Ensembles förste gästdirigent och medlem av det konstnärliga rådet.

Tidigare dirigenter för Tapiolakören är Erkki Pohjola (–1994) och Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).