Photo: Eino Nurmisto

Tapiola choir

Tapiola Choir is a world-renowned and award-winning children’s choir from Finland. During its history, Tapiola Choir has evolved from a school choir into one of the world’s best-known children’s and youth choirs. The choir is famous for its distinctive Tapiola Sound, appraised by many critics internationally.

Tapiola Choir was founded by Erkki Pohjola in 1963. His work was continued by Kari Ala-Pöllänen between 1994 and 2008. From 2008, the artistic director is Mr. Pasi Hyökki, also an alumnus of the choir.

Around 70 young musicians between the ages of 9 to 18 sing in the choir. They all play an instrument,  too, in addition to singing. The choir is known for its rich combination of singing, playing instruments and choreography.

The repertoire of Tapiola choir is extremely diverse; the choir is at home in jazz concerts as well as in festivals of contemporary or classical music – or performing traditional folk songs with applicable style and sound. Co-operation with contemporary composers is an important part of the choir’s artistic work, and several Finnish and foreign composers have written new music and dedicated their works to these young singers. In addition to the premiere, the co-operation often includes taking part early in the composition process.

Tapiola Choir performs actively in Finland and abroad. The annual Christmas concerts have been a tradition since the 1960s. The choir has made dozens of recordings and won several distinguished choral competitions, such as the Silver Rose Bowl, main prize of the BBC Let the Peoples Sing choir competition (1971), and the UNESCO Prize for the Promotion of the Arts (1996). Over the years, Tapiola choir has made over 60 international concert tours everywhere around the world.

One of the key principles of Tapiola choir has always been to allow the young people to make music like adult musicians. The singers are actively encouraged to be active and take responsibility of the artistic work. At the same time, it’s important to let the children be who they are. The joy of making music is highly valued.

TAPIOLAKÖREN

Tapiolakören är en finsk, internationellt välkänd och prisbelönt barnkör. Kören grundades 1963, och har under sin verksamhetstid snabbt framskridit från en vanlig finsk skolkör till ett av det internationella körfältets mest kända instrument.

Tapiolakören består av ca 70 sångare, mångsidiga unga musiker i åldern 8-19. Kännetecknande för kören är en naturlig röstanvänding, och kören uttrycker sig med en mångsidig blandning av sång, instrumentalmusik och rörelse.

De konstnärliga topprestationerna föds som resultat av högklassig musikfostran. Till körens verksamhetsprinciper har hört, ända från början tanken, att barn och unga kan göra konst liksom vuxna. Koristernas självständighet och ansvarstagande stöds aktivt, samtidigt som verksamheten värnar om glädjen i att få sjunga och spela. Det är dessutom viktigt att sångarna tillåts vara de barn de ännu är.

Tapiolakören ger ca 25 konserter per år både i Finland och utomlands. Under årtiondes lopp har kören gjort över 60 internationella turnéer, varav tre världen runt. En viktig del av verksamheten är samarbete med nutida kompositörer; flera finländska och utländska kompositörer har skrivit och skriver musik åt Tapiolakören. Kören har också spelat in tiotals skivor.

Konstnärlig ledare för kören är sen 2008 musices magister, dirigent och sopranista Pasi Hyökki, vars egen konstnärliga karriär började från Tapiolakörens led. Hyökki är också konstnärlig ledare för Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) och internationella körfestivalen Vocal Espoo, samt EMO Ensembles förste gästdirigent och medlem av det konstnärliga rådet.

Tidigare dirigenter för Tapiolakören är Erkki Pohjola (–1994) och Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).